Batsányi János Humán Tanulmányi Verseny 2009/10

 

Felhívás

 

Kedves kollégák, diákok!

 

Iskolánk ismét meghirdeti a Batsányi János Humán Tanulmányi Versenyt általános iskolai (hetedikes, nyolcadikos) diákok számára. A verseny a magyar irodalom és történelem tárgyakra épül, a tanulók ebben az évben azonban csak az egyik tantárgyból indulhatnak. Az eddigi gyakorlattól eltérően nem egyéni, hanem csapatversenyre várjuk a diákokat: 3-4 fős csoportokban. Egy iskolából több csapat is indulhat.

Az iskolánknak sajnos nincs lehetősége arra, hogy a legjobb eredményt elérő tanulókat előnyhöz jutassa a beiskolázáskor, így a verseny jellegét kicsit átalakítottuk. Továbbra is szeretnénk lehetőséget nyújtani arra, hogy a továbbtanulás előtt állók betekintést nyerjenek intézményünkbe, kicsit megismerjék a leendő tanárokat, az épületet, beszélgethessenek a már itt tanuló diákokkal. A verseny során részletes tájékoztatást adunk az idén indult humán osztályról, válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Ez a program nemcsak a megfelelő iskola választásában segíti a diákokat, hanem az előző évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy azok a kilencedikesek könnyebben kezdik az új tanévet, akik már jártak nálunk valamilyen rendezvényen. A versenyzőkön és felkészítő tanárokon túl szívesen látjuk az érdeklődő kollégákat, szülőket is.

 

A 2009-2010-es tanév versenyének témái:

MAGYAR IRODALOM: Mikszáth Kálmán

TÖRTÉNELEM: A felvilágosodás kora Magyarországon

A vetélkedő során a csapatoknak különböző helyszíneket kell felkeresniük, ahol feladatokat kapnak. Az összegyűjtött pontok alapján a legjobb csapatok villámkérdésekkel dönthetik el a végleges sorrendet. A legjobbak jutalomban részesülnek.

A feladatok összeállításánál az érvényben lévő általános iskolai tankönyvekben szereplő tudásanyagból válogatunk.

Irodalomból az életrajz és a tárgyalt művek ismeretét várjuk. (Szent Péter esernyője, Bede Anna tartozása, A néhai bárány, A Balóthy-domínium) Elsősorban Alföldy Jenő hetedikeseknek írt tankönyve ide vonatkozó részeinek áttanulmányozását ajánljuk a felkészüléshez. (136-166. oldal) Az egyik feladat az lesz, hogy adjanak elő a gyerekek egy szabadon választott műből rövid részletet, erre lehet előre készülni.

Történelemből az 1711–1790 közötti magyar történelmi események és uralkodói portrék ismerete szükséges.

A verseny időpontja: 2009. november 5. (csütörtök) 14.30 óra

 

A versenyre jelentkezni és további információkat kérni lehet levélben, e-mailben (vano@bjg.hu) vagy telefonon (63/571-555; Postáné Pető Györgyi, Széll Gábor vagy Újváriné Vanó Csilla). A versenyhez kapcsolódó aktuális hírekről és az előző évi vetélkedőről itt tájékozódhatnak bővebben.

A jelentkezés határideje: 2009. október 16. (péntek)

 

 

Reméljük, versenyünkre sokan eljönnek. Eredményes felkészülést kívánunk:

 

Újváriné Vanó Csilla                 Széll Gábor

A magyar nyelv és irodalom és a történelem munkaközösség

 

 

Vissza a főoldalra