A felvilágosodás százada diákkonferencia

 

Felhívás

 

 

 

 

Tisztelt történelem és magyar szakos Kollégák, kedves Diákok!

 

A Csongrádi Oktatási Központ a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal a Kazinczy Emlékév alkalmából rendez diákkonferenciát A felvilágosodás százada címmel. A rendezvény célja, hogy a CSOK magyar történelmet és irodalmat kedvelő diákjai egy választott témában kutatómunkát végezzenek, és ennek eredményét egy rövid, prezentációval kísért előadásban ismertessék diáktársaikkal és az érdeklődő közönséggel.

További célunk, hogy fejlesszük a referálók szóbeli és előadói képességeit, felkeltsük a többi diák érdeklődését is az adott korszak iránt, és elősegítsük a tagintézmények humán munkaközösségei közötti együttműködést. 

         A választott téma lehet bármi, amely kapcsolódik a 18. századi magyar történelemhez és irodalomhoz, a hazai felvilágosodás időszakához (például: a Pragmatica Sanctio fogadtatása; Mária Terézia trónra kerülésének körülményei; az állattartás változásai; a Ratio Educationis irányelvei; II. József megítélése; parasztfelkelések; a nyelvújítás; a Kassai Magyar Museum; a testőrírók; nemzeti színjátszás; irodalmi és nyelvészeti viták; az oktatás helyzete; Debrecen írói; Kufstein börtöne).

A témában összegyűjtött információkat, képeket, szépirodalmi idézeteket, esetleg zenei aláfestést a PowerPoint 2003-as verziójában megszerkesztett bemutatóban kell elrendezni, amely a diákok kb. 10 perces előadását kíséri majd a konferencián.

A megfelelő felkészültség biztosítása és a résztvevők megismerése céljából a konferencia előtt egy héttel főpróbát tartunk, az elkészült prezentációkat pedig az interneten is elérhetővé tesszük majd az érdeklődők számára.

 

Jelentkezni lehet: 2009. október 16-ig (péntek) a szellgabor1@gmail.com címen az alábbiak feltüntetésével:

·  választott téma (csak a címe)

·  az előadó neve, iskolája, osztálya és e-mail címe

·  a felkészítő tanár neve és e-mail címe

A főpróba időpontja: 2009. november 3. (kedd) 15.00 óra

A konferencia időpontja: 2009. november 10. (kedd)

Helyszín: a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola ’Fizika 1.’ terme

 

A konferenciával kapcsolatos kérdéseiket és észrevételeiket telefonon (63/571-560) vagy e-mailben (szellgabor1@gmail.com) tehetik fel, az aktuális információkról és az előző évi Hunyadiak kora című konferenciáról pedig itt tájékozódhatnak bővebben.

 

 

Jó munkát és eredményes felkészülést kíván:

 

                       Széll Gábor

     történelem munkaközösség-vezető      

 

Csongrád, 2009. szeptember 7.

 

 

Vissza a főoldalra